Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Fair Food Feast groot succes

Screenshot_2013-10-23-21-52-36Fair Food Feast in de Vrijplaats, Leiden 19 oktober 2013. Veel mensen kweken eetbare gewassen in de tuin of op ’t balkon. Of ze kweken groenten en fruit op een volkstuintje. De meeste mensen bewegen zich voor hun voedselvoorziening nog naar de supermarkt, waar men dikwijls tussen biologisch en niet-biologisch kan kiezen. Iedereen die zich voor gezonde voeding interesseert krijgt er vroeg of laat mee te maken: waar moet onze voeding uit bestaan en waar komen de ingrediënten van onze dagelijkse maaltijd eigenlijk vandaan?

Op 19 oktober hebben verschillende milieu-organisaties, ‘voedselactivisten’, kwekers en verkopers van biologische groenten een eendaags festival gehouden over biologisch- en veganistisch voedsel. Bij de stand van Milieudefensie kon men terecht voor informatie over campagnes en activiteiten. Ook werden er verscheidene presentaties gegeven over biologische tuinbouw en er was zelfs een heuse voorbeeld-stadstuin geïnstalleerd om mensen te inspireren om een dergelijke tuin in hun directe omgeving tot stand te brengen en een geluid te laten horen tegen ‘city-vorming’.

De hele middag werden er heerlijke gerechten bereid en culinaire workshops gegeven, waar men van het seizoen kon proeven en — voor wie de confrontatie aandurfde — was er gelegenheid om met afgeschreven groenten te koken; nog prima eetbare producten die ‘dumpsterdivers’ eigenhandig uit afvalcontainers van grote bedrijven hebben gered of bij een ronde over de markt van sympathiserende kooplui hebben gekregen.

Screenshot_2013-10-23-21-53-23Naast smakelijke happenings waren er ook voorstellingen te genieten. Zo pakte een groep jonge dames groots uit met een ‘aerial aerobics’-show. In de oude fabriekshal haalden zij allerlei gymnastische toeren uit, hun soepele lichamen verstrengeld in opgehangen doeken. Ook waren er akoestische optredens en met het invallen van de nacht draaiden de DJ’s nog laat en gelukkig. Al met al was het een drukbezocht festival, dat ongetwijfeld op een volgende editie mag rekenen!

In de Vrijplaats houden wij elke zaterdag vanaf 19:00u eetcafé. Voor slechts 5 euro krijg je een heerlijke twee tot drie gangen maaltijd. Omdat duurzaamheid bij onze initiatieven voorop staat, steunen wij biologische tuin- en landbouwers en is onze kaart 100% plantaardig.

Reacties zijn gesloten.