Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Co-werkplek freelancers

Het kantoor op de tweede verdieping aan de achterzijde van de Vrijplaats zal per mei 2017 in gebruik genomen worden als co-werkplek voor een groep freelancers. Zij stellen zich hieronder aan je voor:

Anika van de Wijngaard (1989)

Ik kom uit Leiden en werk sinds 2013 als freelance journalist bij het Leidsch Dagblad. Daarnaast heb ik allerlei evenementen en bijeenkomsten georganiseerd voor en met o.a. Jonge Historici, SummerJazz Festival en inmiddels ben ik zelf bezig met het opstarten van projecten op het snijvlak van kunst en cultuur, politiek debat en nieuwe media. Sinds 2015 werk ik ook voor Cultuurfonds Leiden en doe ik meer werkzaamheden op het gebied van marketing en communicatie. Dit doe ik inmiddels ook voor de Piket Kunstprijzen in Den Haag en heb ik in het verleden gedaan voor het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden.

Komende tijd wil ik meer eigen projecten opstarten. Ik ben o.a. bezig met de ontwikkeling van een magazine over beeldende kunst en heb de ambitie om meer te doen op het gebied van hedendaagse kunst in publieke ruimte (bijvoorbeeld in de vorm van een festival). Verder hoop ik komende maanden veel artikelen, essays en verhalen te schrijven en te publiceren (ook belangrijk).

Leendert Beekman (1982)

Leendert Beekman: geboren Leidenaar, journalist voor Unity TV en Omroep West en presentator, filmmaker. Sinds 2011 werk ik voor de Unity TV in de Leidse regio en sinds een jaar ben ik presentator en verslaggever bij Omroep West. Naast mijn journalistieke werk zet ik mij in voor initiatieven in de stad. Zo ben ik jaren de omroeper geweest bij de waterpolo wedstrijden van De Zijl Zwemsport, heb ik in de organisatie van SummerJazz gezeten en ben ik betrokken bij de duurzaamheidsavonden van de Gemeente Leiden.

De komende tijd ga ik mij meer richten op eigen projecten. Zo ben ik bezig met het maken van een muziekprogramma in samenwerking met saxofonist Bart Wirtz. Verder zijn Renée Schmidt en ik bezig met het opzetten van een debatcentrum in Leiden. Op het moment doen we dat in samenwerking met BplusC Leiden.

Renée Schmidt (1988)

Sinds 2014 werk ik als freelance projectmanager en producent in de culturele sector. De jaren daarvoor, tijdens mijn studie Nederlandse Taal & Cultuur, zette ik mij als vrijwilliger in voor veel verschillende projecten. De projecten waar ik aan mee heb geholpen zijn o.a. Stukafest Leiden, Motel Mozaique, SummerJazz Leiden, Noorderliefde Festival en Rhythm, Groove and Bass. Ook was ik werkzaam bij Cultuurfonds Leiden en de Balie in Amsterdam. Op dit moment ben ik o.a. productieleider van de Nacht van Kunst & Kennis in Leiden en de Nacht van de Vluchteling in Amsterdam en Rotterdam. Daarnaast organiseer ik nog een aantal kleinere evenementen en debatmiddagen.

Ondanks mijn drukke agenda, kan ik altijd een momentje vrijmaken om mee te denken over nieuwe projecten, concepten en promotiecampagnes. Ook heb ik veel ervaring op gedaan op het gebied van fondsenwerven en marketingplannen schrijven (dit geldt overigens ook voor Anika). De initiatieven in de Vrijplaats kunnen dan ook altijd even aankloppen voor een brainstormsessie. In de toekomst wil ik mij bovendien meer richten op het organiseren van discussieavonden en kleinere evenementjes. De Vrijplaats is natuurlijk een perfect podium voor deze toekomstplannen.