Vrijplaats Leiden

De sociaal-culturele vrijplaats in Leiden.

Podium & (eet)café

Sinds de aankoop van het fabriekspand in 2012 is alles in het werk gesteld om het pand wind- en waterdicht te maken en tijdelijke voorzieningen te treffen zodat er weer publieksactiviteiten georganiseerd konden worden. Sinds die tijd is er elke zaterdag een plantaardig eetcafé en worden er op vrijdag, zaterdag en wisselende dagen door de week bandjes, dichters, comedy artiesten, filmmakers en debaters een podium geboden.

Renovatieplan podium & (eet)caféNieuwe mogelijkheden

Momenteel is het podium & (eet)café nog gevestigd in het rechterdeel van de vrijplaats. De programmering is daardoor enigszins beperkt; luidere bands en DJ’s worden vermeden omdat de tijdelijke voorzieningen een beperkte geluidsisolatie bieden. Daar komt verandering in wanneer het podium en het (eet)café verhuizen naar hun definitieve plek, grotendeels in het midden en aan de voorzijde van het pand.


In de plannen is het (eet)café direct aan de straatzijde gepositioneerd. Hoewel in de oorspronkelijke situatie geen entree in het midden van het pand bestond, was er wel sprake van een groot raamwerk. Door deze situatie gedeeltelijk te herstellen wordt een ontmoetingsplek gecreërd met een open uitstraling naar de buurt. Het wordt dé publieke ontmoetingsruimte van de Vrijplaats waar de vrijwilligers van de verschillende initiatieven elkaar bijpraten en waar (gezamenlijke) nieuwe projecten worden bedacht. Het zal echter ook een ontmoetingsplek zijn voor iedere andere Leidenaar en niet-Leidenaar die geïnteresseerd is in de veelzijdige activiteiten en het gedachtegoed van de Vrijplaats. De bezoekers worden voorzien van hapjes en drankjes vanuit de keuken en de bar die aan de noordzijde worden gebouwd.

Akoestische isolatie

Achter het (eet)café en in het ‘middenschip’ van het pand komt het podium. Deze ruimte dient zeer goed akoestisch geïsoleerd te zijn. Naast de isolatie van de schil is er daarom voor gekozen om de zaal als een doos-in-een-doos constructie uit te voeren. Omdat de ruimtelijkheid van het middenschip met de huidige spantconstructies en de daarboven gelegen lantaarn groot is, is er voor gekozen om de zaal onder te brengen in een duidelijk afleesbare vrije vorm met niet-orthogonale vormen. Deze veelvormigheid komt ook de ruimte-akoestiek binnen in de zaal ten goede.

Hoewel de ruimte goed geïsoleerd wordt, zullen lang niet alle activiteiten veel geluid produceren. Er zal een podium worden geboden aan een breed scala aan live optredens, debatten, kleinkunst en (documentaire)films. Achter de zaal komt een kleinere daglicht-ruimte. Deze zal gebruikt worden voor vergaderingen, verhuur en kleinere filmvoorstellingen.